Bijzondere kosten

Naast de dagelijkse kosten voor de opvoeding van het pleegkind zijn er af en toe uitgaven die buiten de pleegzorgvergoeding vallen. Je kind heeft een nieuwe fiets nodig, of een bril, of een identificatiebewijs.

Dragen de biologische ouders bij?

Bij een vrijwillige plaatsing is de biologische ouder verantwoordelijk voor deze kosten. Zij ontvangen dan ook nog kinderbijslag, zolang ze bijdragen in de kosten voor hun kinderen. Ook bij een ondertoezichtstelling (OTS) blijven de ouders financieel verantwoordelijk voor bijzondere kosten. De pleegzorgaanbieder beoordeelt of de biologische ouders bij kunnen dragen en zorgt ervoor dat dit ook gebeurt.

Het Loket

Wanneer de ouders niet in staat zijn om de bijzondere kosten te vergoeden, kan Het Loket een tegemoetkoming bieden. Het Loket is een samenwerkingsverband van de pleegzorgaanbieders, en wordt gefinancierd door alle gemeenten van Groningen.

Is het de bedoeling dat pleegouders alle bijzondere kosten opgeven bij Het Loket? Dat is een persoonlijke keuze waar geen goed of fout antwoord op is. Pleegouders met een hoger inkomen die de bijzondere kosten goed zelf kunnen betalen geven hier vaak de voorkeur aan.

Voor pleegouders met minder te besteden kan een vergoeding van Het Loket het verschil maken voor leuke extraatjes voor hun pleegkind. Dit is dan ook de reden dat Het Loket in het leven geroepen is: als een tegemoetkoming naar pleegouders. Het Loket vergoedt niet álle kosten, en is geen recht maar een regeling.

Krijg je geen vergoeding? De medewerker van Het Loket probeert dan wel mee te denken om, bijvoorbeeld via fondsen, tóch de kosten vergoed te krijgen. Er is echter geen garantie dat dit lukt, met name wanneer je inkomen boven het minimum valt.

De realiteit is op dit moment dus dat bepaalde kosten voor je pleegkind door jou als pleegouder gedragen worden.

Pleegouders

Gemeenten

Het Loket

Pleegzorg Groningen is een samenwerking tussen de pleegzorgaanbieders in Groningen: Elker, Leger des Heils en William Schrikker Gezinsvormen.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Pleegzorg Groningen | Privacyverklaring