Wat kan mijn gemeente voor mij doen?

Je pleegzorgaanbieder kan niet alles voor je regelen, voor een aantal zaken heb je ook je gemeente nodig. Je pleegzorgbegeleider kan je wel helpen met het aanvragen van hulp.

Bijzondere kosten

Voor kosten die niet uit de pleegzorgvergoeding kunnen worden betaald, springt de gemeente bij. In Groningen gebeurt dit via Het Loket, dat gefinancierd wordt door de Groningse gemeenten samen.

Leerlingenvervoer

Wanneer je pleegkind niet zelfstandig naar school kan, kun je bij de gemeente een aanvraag voor leerlingenvervoer. Bijvoorbeeld bij ziekte, een handicap of gedragsproblemen. Soms kan een kind ook gebruik maken van leerlingenvervoer als school ver weg is.

Persoonsgebonden Budget (PGB)

Als je pleegkind extra nodig nodig heeft kun je een indicatie aanvragen voor zorg in natura (ZIN) of een Persoonsgebonden Budget (PGB). Met een PGB kun je als pleegouder zorg inkopen bij een zorgverlener.

Kan het beter?

Jeugdhulp (en dus ook pleegzorg) is sinds 2015 de verantwoordelijkheid van de gemeente. Dit betekent dat gemeenten de afgelopen jaren een hele grote omslag hebben moeten maken. Deze omslag wordt ook wel de Transformatie Jeugdhulp genoemd. Dit is een lang proces dat nog niet afgelopen is. Als pleegouder heb je dit misschien al eens gemerkt: wanneer je belt met je gemeente krijg je niet altijd iemand te spreken die écht bekend is met pleegzorg en direct kan helpen.

De Groninger gemeenten zijn zich hiervan bewust en werken aan oplossingen om het jou als pleegouder gemakkelijker te maken om jouw belangrijke taak goed uit te kunnen voeren. Er zijn begin 2021 gesprekken gevoerd met pleegouders, waarin duidelijk werd waar op dit moment de knelpunten liggen en ook wat er binnen de gemeenten moet veranderen.

Veranderingen binnen gemeenten gebeuren helaas niet van de één op de andere dag, maar de bereidheid is er zeker. Uiteindelijk wil de gemeente hetzelfde als jij: zorgen dat jouw pleegkind zo veilig en thuis mogelijk opgroeit.

Pleegouders

Gemeenten

Het Loket

Pleegzorg Groningen is een samenwerking tussen de pleegzorgaanbieders in Groningen: Elker, Leger des Heils en William Schrikker Gezinsvormen.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Pleegzorg Groningen | Privacyverklaring