De pleegzorgaanbieders in Groningen werken met de landelijke richtlijnen voor pleegouders. De uitgebreide beschrijving van deze richtlijnen vind je op de website van Pleegzorg Nederland.
1. Openheid en duidelijkheid in het contact
Je bent in staat om positieve contacten te onderhouden met je eigen gezin, je omgeving en dus ook met pleegkinderen en hun familie. Je komt uit voor je gevoelens en je kunt informatie uitwisselen met mensen die anders denken dan jijzelf.
2. Samenwerken als team en het delen van ouderschap
Je bent in staat om als een team samen te werken met de familie van het pleegkind (soms via direct contact maar niet altijd) en je kunt kinderen helpen hun biologische familie een plek te geven in hun leven.
3. Kinderen helpen een positieve kijk op zichzelf te ontwikkelen
Uithuisplaatsing leidt er vaak toe dat kinderen negatief over zichzelf denken. Als pleegouder help jij kinderen hun levensgeschiedenis te begrijpen op een manier die hen helpt om zich goed te voelen over zichzelf.
4. Kinderen helpen hun gedrag te veranderen zonder hen pijn te doen
Mishandelde kinderen hebben geleerd dat geslagen worden wel pijn doet, maar meestal beter is dan helemaal geen aandacht krijgen. Deze kinderen verwachten vaak lichamelijk geweld van hun pleegouders. Jij als pleegouder doorbreekt deze cirkel. Je geeft aandacht en helpt het kind zijn gedrag te veranderen.
5. Het inschatten van de uitwerking die het pleegouderschap op de eigen situatie heeft
Het toevoegen van een nieuw gezinslid heeft invloed op ieder lid van je gezin. De verdeling van onder meer jouw tijd en aandacht zal veranderen. Jij bent in staat om de gevolgen hiervan in te schatten en om te gaan met de mogelijke spanningen die hierdoor ontstaan.
6. Pleegouders bieden een pleegkind een veilige leefomgeving
Jij helpt het kind om zich bij jou veilig en beschermd te voelen. Met een fysiek veilig huis maar ook een stabiele opvoeding. Om deze veiligheid in kaart te brengen en er zicht op te houden neemt de pleegzorgaanbieder tijdens de screening de Checklist Veiligheid met je af. Deze wordt ook jaarlijks door je pleegzorgbegeleider met je besproken.
Op de website van Pleegzorg Nederland vind je nog meer informatie: Kennismaken met Pleegzorg.