Hoe kan ik pleegouder worden?

Pleegzorg Groningen

Je weet nu wat pleegzorg is en je wilt kijken of pleegouder worden iets voor jou is. De eerste stap heb je al genomen- je bent op zoek gegaan naar pleegzorgaanbieders in de provincie Groningen. Zo ben je uitgekomen bij Pleegzorg Groningen, het samenwerkingsverband tussen Elker, Leger des Heils en William Schrikker. Deze drie pleegzorgaanbieders werken op een aantal gebieden samen, om het jou als (aspirant) pleegouder gemakkelijker te maken.

Informatiebijeenkomst

De volgende stap is je aanmelden voor een informatiebijeenkomst van Pleegzorg Groningen. In deze bijeenkomst maak je kennis met de voorlichter, die vertelt waar je als pleegouder aan moet voldoen en hoe de formele aanmeldprocedure verloopt. Je hoort ook wat de onderlinge verschillen zijn tussen de drie organisaties, zodat je een goede keuze kunt maken. Er is een ervaren pleegouder aanwezig die vertelt over pleegkinderen en pleegzorg in de praktijk. Deze pleegouder probeert een realistisch beeld te schetsen van het leven als pleegouder, want pleegzorg is zeker niet altijd gemakkelijk!

Aanmelden

Wanneer je de informatiebijeenkomst hebt bijgewoond en nog steeds enthousiast bent, meld je je aan bij één van de pleegzorgaanbieders. Je moet dan al aan de eerste selectiecriteria voldoen, namelijk:

  • Je bent ouder dan 21 jaar
  • Je hebt geen strafblad en staat niet bekend bij de Raad van de Kinderbescherming vanwege opvoedingsproblemen
  • Je gezondheid vormt geen belemmering

Voorbereidingsprogramma

Tijdens het voorbereidingsprogramma ga je naar een aantal bijeenkomsten, waarbij het doel vooral is om je bewust te maken van de impact van pleegzorg op jou en je gezin. Alle facetten van pleegzorg komen dus aan de orde, zoals het gedrag van pleegkinderen, hechting, trauma, samenwerking en contacten met ouders en afscheid nemen. Ook is er een uitgebreide screening, waarbij de aanbieder een goed beeld probeert te krijgen van de thuissituatie die jij een kind te bieden hebt.

Pleegouders

Gemeenten

Het Loket

Pleegzorg Groningen is een samenwerking tussen de pleegzorgaanbieders in Groningen: Elker, Leger des Heils en William Schrikker Gezinsvormen.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Pleegzorg Groningen | Privacyverklaring